U SEĆANJE: Legenda narodne muzike Šaban Šaulić danas bi proslavio 69. rođendan!

U SEĆANJE: Legenda narodne muzike Šaban Šaulić danas bi proslavio 69. rođendan!

U SEĆANJE: Legenda narodne muzike Šaban Šaulić danas bi proslavio 69. rođendan!

📅06 September 2020, 14:20

Danas pre tačno 69 godina rođena je legenda narodne muzike Šaban Šaulić, iza sebe je ostavio pregršt pesama i hitova. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu.

Šaban Šaulić

Prvu ploču sa singlom “Dajte mi utjehu” je snimio za izdavacku kucu PGP RTS 1969. godine. Zatim se nizali hitovi i uspesi koji su ga doveli na tron muzickog podneblja.

Njegova naslednica, pevacica Ilda Saulic na svom instagram profilu podelila je uspomenu na svog oca i podelila svoje emocije povodom danasnjeg dana:


1981. godine pojavio se u filmu “Sok od sljiva” kao sporedna uloga.

Šaban Šaulić je izdao 22 ploče sa singlovima i preko 30 albuma u svojoj 50.godišnjoj karijeri.

Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski. Rado se priseća anegdote sa romske svadbe u Parizu na kojoj je pevao, a vezana je za ovaj sport. Tom prilikom je video dečaka od 13 godina kako šutira loptu pa su počeli zajedno da igraju. Nakon sat vremena odela su im bila zelena od trave, a majka je pozvala dečaka da ide po mladu jer je on bio mladoženja.

U kafani gdje je redovno pevao ga je čuo Veroljub Jovanović, prva violina u orkestru Budimira-Buce Jovanovića. Odveo ga je kod poznatog harmonikaša i kompozitora koji je prepoznao Šabanov talenat i počeo je da ga uči pevanju. 1969. godine Buca mu je uradio prvu pesmu „Dajte mi utjehu“ koja je vrlo brzo postala veliki hit. Otpevao ju je na ijekavici pošto je ona bila moderna u tom periodu. Za PGP RTS je izdao prvu singlicu sa još tri pesme: „Zasviraj mi, Cigo, tužnu pjesmu“, „Ne plači, srce“ i „U kafani ja usamljen“

Sa 18 godina se preselio u Beograd što mu je, kao detetu iz provincije, teško palo. Ljudi su čuli za njega, ali niko nije znao kako izgleda. Bio je stidljiv i povučen, a devojkama se retko udvarao. 1970. godine je objavio dve singlice, prvu sa pesmama: „Pitaju me zašto tugujem“ i „Nek’ sutra dođe kraj“ sa kojom je nastupao na Ilidži, i drugu sa pesmama: „Zbog neverstva jedne žene“, „Tvoj mio glas“, „Nikad joj oprostiti neću“ i „Nema je, drugovi, nema“

1971. godine je snimio pesme: „Što me mučiš, prokleti živote“ i „Sada je svemu kraj“ koju je premijerno izveo na Ilidži. 1972. godine je prvo izašla singlica sa pesmama: “ Sjećam se te žene“, „Ljubav naša prošlosti pripada“, „Ja plaćam ljubavi danak“ i „Dok mogu očima da gledam“. Zatim je objavio prvi album pod nazivom „Bio sam pijanac“ na kome su se, pored pesama sa singlica, našle: „Bio sam pijanac“, „Nisi došla kad sam te zvao“, „Zašto se ljubav za ljubav ne vraća“ i „Zvao sam te, sunce moje“.

1975. godine je na Hit paradi izveo pesmu „Na stolu pismo od majke“ i „Ti si sada srećna“ na Jugoslovenskom festivalu Pariz. Sa ansamblom Bokija Miloševića je, pored ovih, snimio pesme: „Voleo sam tvoje plave oči“, „Verovah ti“, „Ti motiku, a ja plug“ i „Gore pisma, svedoci ljubavi“. Iste godine je upoznao buduću suprugu Gordanu kojom se oženio nakon veze od četiri meseca. Tada je uveliko bio popularan i imao je više samopouzdanja pa se nije plašio da joj priđe. Sa Bucom Jovanovićem je sarađivao do 1976. godine, a posle toga Šaban počinje sam da piše svoje pesme. Te godine je nastupio na Hit paradi sa pesmom „Uvenuće narcis beli“ na koju je publika odlično reagovala. Pored nje, sa ansamblom Branimira Đokića izlaze: „Zbog nje sam ostavio majku“, „Nije on čovjek za tebe“ i „Sam za stolom jedan čovjek sjedi“.

Saban Saulic i Buca Jovanovic

U svojoj karijeri je snimio veliki broj dueta sa kolegama i to su:
– „Lek za dušu“ i „Lanac“ sa Zlatom Petrović;
– „Kako ti je, kako živiš“ i „Šta ja nemam to što ona ima“ sa Zoricom Brunclik;
– „Nisam više tvoja“, „Blagujno dejce“, „Hej, Srbija“ i „Šmeker“ sa Snežanom Đurišić;
– „Ljubav nema pravila“ sa Hasanom Dudićem i Ljiljanom;
– „Veruj mi“ sa Milenom Plavšić;
– „Sukob generacija“ sa Emirom;
– „Krila slomljena“ sa Gordanom Jovanović;
– „Zadnju suzu isplakaću“ sa Ljubom Aličićem;
– „Budi iskren“ sa Stojankom Stefanović;
– „Ljubavno ludilo“ sa Moranom;
– „Tebi Rada, meni Šeherzada“ sa Sašom Matićem;
– „Lutao si dosta“ sa Vericom Šerifović;
– „Ćira sintisajzer“ sa Zlatom Petrović i Jašarom Ahmedovskim;
– „O Ilda“ sa ćerkom Ildom Šaulić;
– „Ti si lek za moju dušu“ sa Radom Manojlović;
– „Crveno sunce“ sa Anom Bekutom.

i njegovu poslednju pesmu ujedno i duet sa svojom kumom Zoricom Brunclik ti možeš sve.

Saban Saulic i Zorica Brunclik

Sa Suprugom Gordanom ima troje dece, dve ćerke Ildu i Sanelu i sina Mihajla. Ilda je, iako se Šaban u početku protivio, krenula njegovim putem i postala poznata pevačica. Sin Mihajlo je u vezi sa Draganom Džajić, ćerkom bivšeg Zvezdinog fudbalera Dragana Džajića. Ćerka Sanela je udata za bivšeg Partizanovog fudbalera, Zorana Batu Mirkovića, pa je Šaban dobio prvog unuka Luku. Takođe, ima i vanbračnog sina Roberta.

Porodica Šabana Šaulića / FOTO: Privatna arhiva